22. juli-saken / Min mening

Ok, så jeg har, som sikkert veldig mange andre, brukt morgentimene den siste tiden til å følge med på rettsaken til Breivik, og idag - rosetog nr. 2. Jeg vet ikke helt hvor mye man kan si imot flertallets meninger i dagens Norge før man liksom blir stemplet som rasist/sympatisør/stereotypisk Frp'er eller hva det så måtte være, men jeg skal prøve å få uttrykket det jeg tenker.

Jeg sitter da foran TVen og ser alle disse menneskene tusle rundt i Oslos gater med roser i hendene mens de synger Barn av Regnbuen gang på gang. Jeg føler meg som den eneste som himler med øynene mens alle andre snakker om hvor fantastisk det hele er. Rosetoget var en fin reaksjon i fjor sommer etter alt som hadde skjedd, men nå syns jeg det begynner å bli litt mye. Litt oppbrukt. Egentlig føler jeg alt oppstyret kun kunne skjedd i et så naivt og blåøyd land som Norge, for her tror man at det bare finnes snille og gode mennesker. Forferdelige ting skjer ikke her. Eventuell ondskap kan bekjempes med en blomst og en sang.

Det er ingen tvil om at det som skjedde 22. juli var forferdelig, men sammenlignet med andre forferdelige hendelser som har skjedd verden over, er 22. juli bare en forsåvidt liten tragedie i forhold, og derfor syns jeg reaksjonen er til dels overdrevet. Kun måneder før terroren i Norge, opplevde for eksempel Japan en naturkatastrofe som ikke bare tok mange-hundretusen liv. Den forårsaket også store matrielle skader over hele nordøstkysten av landet, for ikke å snakke om en svært alvorlig atomkatastrofe som befolkningen ikke engang får vite omfanget av, eller om det i det hele tatt fortsatt er helsemessig farlig å oppholde seg i landet den dag i dag.

Jeg vet det ikke nytter å sammenligne to slike hendelser, for ethvert tapte liv er en tragedie for de som sto dem nær. Det er kanskje lett for meg å uttale meg om det hele, jeg som ikke er personlig rammet overhodet, men jeg kan ikke hjelpe for at jeg ikke ser det fantastiske i dagens opplegg i Oslo. Jeg kan ikke forstå hvorfor Norges befolkning faktisk er såpass langt ut på bærtur som vi er.

De som samler seg med roser, holder hender og synger sanger, er kun én del av samfunnet. De er den delen av samfunnet som består av de med såkalt "normal" tankegang, de som er "ufarlige" for dagens samfunn, de som aldri ville gjort noe ekstremt uansett. En annen del av samfunnet som derimot kanskje er ekstremister eller som har potensial til å bli det, de sitter hjemme og blir ikke påvirket i det hele tatt. At store antall mennesker samler seg og står sammen mot terror, følels kanskje godt for den enkelte, men vil i lengden ikke gjøre noen forskjell. Det vil ikke få en person som planlegger terror til å tenke at "Nei uff, nordmenn er jo fine da. Med roser og barnesanger. Jeg har ikke hjerte til å utføre planene mine likevel." En terrorist kan ikke utføre terror om h*n har de normale følelsene og medmenneskeligheten i behold. Det ville ikke gått inn på vedkommede.

En annen ting jeg syns er håpløst, er virkemidlene media tyr til for å få alle til å hate Breivik enda mer. Som om om ikke handlingene hans var nok til å gjøre han til den mest forhatte mannen i Norge, gjør media i tillegg alt i deres makt til å latterliggjøre hans uttalelser, vrenge på ting han har sagt for å få han til å fremstå som en tulling, og overdrive hans vrangforestillinger av virkeligheten for å overbevise både seg selv og alle andre om at han absolutt ikke er en vanlig person som deg og meg. Det virker som de ikke vil innse at en vanlig norsk borger (dog med en skrue som ikke akkurat sitter helt som den skal) kan utføre slik ondskap.

Alt dette gjør de på en serdeles barnslig måte, etter min mening. Grunnen? Jeg tror det er fordi de frykter sympatisørere. For å få det til å virke latterlig å være enig i noe som helst av det han sier. Selvfølgelig frykter man at Breiviks uttalelser skal nå frem til de få personene som har potensiell til å bli inspirert og kan følge i hans potefar. Det siste alle ønsker er at noe lignende skal skje igjen. Men alikevel syns jeg det blir for uproffesjonelt. Selv om media ikke vil innse det, er det faktisk mange som til en viss grad kan si seg enige i noe av det Breivik mener, men som aldri ville tydd til vold for å få frem et poeng.

Samtidig kan jeg til dels forstå han også, uten at jeg i noen som helst grad støtter det han har gjort. De snakker om hvor bra det norske demokratiet er og hvor flott det er med ytringsfriheten og alt, men når man tenker seg om, er det kanskje ikke fullt så bra likevel hvis man mener noe annet enn majoriteten. Har man ekstreme meninger har man hvertfall ingen ting man skal ha sagt. Det skal heller ingen ting til i dagens samfunn før man blir beskyldt for å være rasist. Ta for eksempel Plumbo/Madcon hendelsen. Det er et perfekt eksempel på at om man sier noe til en utlending som påpeker at han eller hun er av annen hudfarge, blir man med en gang rasist og forhatt. Noe annet er Fremskrittspartiet. De har streng innvandringspolitikk, tør å stå for det, og blir derfor sett på som rasist-partiet.

Jeg vet jeg har skrevet en bok nå, men slike temaer som dette er både vanskelige og interessante. Å komme til en konklusjon som alle kan si seg enige i er ingen lett sak det heller, men dette er ihvertfall min mening. En ting er hvertfall sikkert - Norge er ikke på langt nær så perfekt som alle skal ha det til.

5 kommentarer

Elise

30.04.2012 kl.00:21

Jeg digger både deg og meningene dine ang. denne saken, Carina, jeg kunne ikke vært mere enig. Dette burde komme på trykk et eller annet sted.

15.05.2012 kl.14:09

jeg forsdtår hva du mener, jeg er også ganske lei avv breiviksaken fordi media setter et så dårlig fokus på alt. De kommenterer ham og hans utsene istedenfor å konsentrere seg om saken. Det at dem blir oppdatert så ofte gjør det til at man blir nesten kvalt. Det hadde vært best med en oppsumering på slutten av uken som var saklig. Det jeg skulle ønske var at man satte mer fokus på menneskers syn på muslimer og invandrere generelt fordi vi har for mange fordommer som media fyrer opp under. Det jeg mener er at man må få igang en debatt hvor det blir satt fokus på folks holdninger fordi vi har for mange fordommer spesielt mot muslimer.

15.05.2012 kl.14:28

jeg må bare påpeke at det skjer naturkatastrofer som koster flere mennesker liv enn det som skjedde på 22 juli, men 22 juli var den største masakeren gjort av en mann på verdensbasis på flere tiår så det er viktig og det er ganske stort på verdensbasis også.

Trese

21.05.2012 kl.17:52

Jeg ville gitt alt for å kunne besøke graven til ho jeg kjente men dette har jeg da ikke mulighet til, så om jeg da legger en rose på et monument eller synger en teit sang så er det dette jeg vil gjøre for å vise mitt savn.

Stine.

17.07.2012 kl.03:51

Jeg kunne ikke vært mer enig med deg. Selv om mine tanker om det kanskje er litt mer ekstremt fremlagt enn dine, så virker det som om du har fått med deg hovedpoenget. Politikken. Vi har fått nok av rosetogene, la oss gå over til det det virkelig handler om.

Joda, handlingene var forferdelige, men det er et år siden. Jeg er på ingen måte enig i handlingene, hvis det virker sånn på noen som helst måte.

Skriv en ny kommentar

tenshikyouto

tenshikyouto

20, Sandefjord

Jeg heter Carina, og jeg lever det late liv i en liten bondeby på østlandet. Liker søte ting, mat og å sove. Kom hjem for ikke så lenge siden etter å ha vært utvekslingsstudent sentralt i Tokyo. Kommenter så blir jeg glad♥♥

Kategorier

Arkiv

hits